Niebezpieczeństwo dla zdrowia związane z cukrami dodawanymi do produktów spożywczych.

cukry

Nie wszystkie cukry są złe i bardzo ważne jest, aby umieć odróżnić cukry naturalne od cukrów dodanych. Te ostatnie są naprawdę szkodliwe dla naszego zdrowia i powinniśmy unikać ich regularnego spożywania. Cukier zawarty w owocach to nie to samo, co cukier dodany.

Cukry dodane i cukry naturalne

Zaleca się ograniczenie dziennego spożycia cukru do 5% całkowitej dziennej dawki kalorii. Dotyczy to cukrów dodawanych przez producentów, które mogą być obecne w takich produktach, jak miód, soki owocowe czy słynna sacharyna. Nie ma jednak problemu z cukrem występującym naturalnie w owocach i warzywach.

Zagrożenia dla zdrowia związane z cukrami dodanymi.

Cukry dodane dostarczają organizmowi tylko niewielką ilość składników odżywczych i są pustymi kaloriami, które powodują pewne zagrożenia dla zdrowia.

  1. Tego typu cukry prowadzą do nadmiaru kilogramów w organizmie.
  2. Zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
  3. Powodują one problemy z zębami, takie jak powstawanie ubytków.
  4. Zwiększają one ryzyko zachorowania na cukrzycę.
  5. Wysokie spożycie cukrów dodanych wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia chorób wątroby.

Jak rozpoznać, czy dany produkt zawiera cukry dodane?

Zacznij od tego, że w tabeli informującymi o składzie danego produktu nie zawsze widnieje słowo „cukier”. Takie cukry dodane mogą występować pod innymi nazwami, dlatego ważne jest, aby je rozpoznawać. Oto kilka przykładów.

  1. Melasa.
  2. Miód.
  3. Dekstroza.
  4. Nektar owocowy
  5. Słód jęczmienny.
  6. Fruktoza.

Ważne jest, aby przed zakupem żywności lub produktu, który jest sprzedawany jako zdrowy, zapoznać się z tabelą składników, aby upewnić się, że nie zawiera on prawie żadnych cukrów dodanych.

Jakie właściwości wnoszą do żywności cukry dodane?

Wiele osób błędnie uważa, że jedyną funkcją cukrów jest dodawanie słodyczy do produktu. Oprócz tego cukry dodane nadają danej żywności szereg innych cech lub właściwości.

  1. Czasami cukry dodane mają za zadanie nadać produktowi kolor.
  2. Pomagają one zachować żywność znacznie dłużej niż w przypadku żywności naturalnej.
  3. Nadają one produktowi większą objętość i rozmiar. To sprawia, że jest on o wiele bardziej przyjazny dla konsumenta.

Podsumowanie

Musimy być bardzo ostrożni w spożywaniu cukrów dodanych. Niebezpieczeństwo związane z cukrami dodanymi polega na tym, że wiele osób zupełnie nie zdaje sobie sprawy z ich spożywania. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie na etykietach produktów, czy nie zawierają dużej ilości cukrów dodanych lub podobnych substancji. Pamiętaj, że tego typu cukry są bardzo szkodliwe dla zdrowia i władze zalecają, abyś ich nie spożywał.

Jak wiadomo, cukier uwielbiają również dzieci. Dlatego, zamiast jedzenia słodyczy przed telewizorem, zawsze możemy postawić na zabawę z naszymi pociechami, nawet gdy za oknem pada deszcz. A jeżeli zastanawiasz się, co można robić z dziećmi w deszczową pogodę, zobacz te wspaniałe pomysły na https://www.zpowiatu.pl/deszczowe-rozrywki-dla-dzieci-i-rodzicow/.